İstanbul’da Fedaş İşçilerinden Aksa Holding Önünde Eylem: “Her Gün Ölümle Karşılaşan İşçiler ‘Güvenli Çalışmak İstiyoruz’ Diyor…
Haber: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: GENCER KETEN
Devrimci Sendikalar Konfederasyonu (DİSK) Enerji-Sen üyesi Fırat Aksa Elektrik Hizmetleri AŞ (FEDAŞ) işçileri, düşük zamlara, çalışma koşullarına ve işten çıkarmalara karşı direnişlerinin 29’uncu gününde Tunceli’de. İstanbul Türkiye’de Aksa Holding önünde protesto edildi. DİSK Enerji-Sen Organizasyon Uzmanı Yeliz Vurgun, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu neden uygulanmıyor? çöpe atılıyor” diye sordu.
Tunceli’de düşük ücret zamları, çalışma koşulları ve işten çıkarmalara karşı direnişe başlayan DİSK Enerji-Sen üyesi FEDAŞ personeli, eylemin 29. gününde. İstanbul yılında Aksa Holding’in önünde toplandı. İşten çıkarılan çalışanları geri alın. FEDAŞ personeli, insanca yaşam, çalışma gayreti garantilidir” ve “Zafer direnen işçinin olacaktır” ve “Üreten biziz, yöneten olacağız” yazılı pankartlar da taşındı.
“Enerji personeli köle değildir” ve “Hiçbir şirket bir şirketi yenemez” sloganlarının yer aldığı açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, Yeşil Sol Parti İstanbul milletvekilleri Kezban Konukçu, Çiçek Otlu ve HDP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Musa Piroğlu da katıldı. organize insanlar”.
“ARKADAŞIMIZIN BİR ARKADAŞI SORUNDAN KALP KRİZİ GEÇİRDİ”
İşten atılan Alican Çelik, “Bir arkadaşımız Feyyaz Doğan düşüncelerinden dolayı çocuğunun yanında kalp krizi geçirdi. Bunun sorumlusu kim? İşte işten çıkarılmamız: Müdür yardımcımız üzerimize araba sürdü ve Arkadaşlarımızı koruduk. Kameralara görüntülendik diye işimizi kaybettik. Tek hatamız insanları korumak ama şoför şu anda koltuğunda oturuyor ve kirli siyasetini sürdürüyor.”
“İŞÇİLER BİRBİRLERİNİ BÖLMEYE, KÖTÜLEMEYE ÇALIŞTILAR”
DİSK Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin kısaca şunları söyledi:
“Bir çaba yürütüyoruz. Bu çabayı yürütürken aslında tüm yöneticilerle birebir görüşmeler yaptık. Bu toplantılarda çok net konuştuk. Burada sorunu çözmezseniz bu sorun olur dedik. Bu sadece çalışan 125 FEDAŞ işçisinin sorunu değil, bölgedeki tüm emekçilerin sorunu ama bizim öyle bir valimiz var ki, yıllarca bu birliği bozmak için işçileri mezhep ve inançlarına göre bölmeye çalıştılar. Bölgede kardeşlik ortamını yaşayan personel arkadaşlarımızın ortasında başarısız oldular ama başaramadılar. Biz gördük ama başaramadılar.”
“ALTYAPI SİSTEMLERİN ZAYIF OLDUĞU AÇIK”
Ortak açıklamayı DİSK Enerji-Sen Organizasyon Uzmanı Yeliz Vurgun okudu. “2011 yılından bu yana örgütlendiğimiz FEDAŞ’taki direnişimiz 29 gündür tam kararlılıkla devam ediyor. Sarı Sendika ve AKSA Küme Şirketleri işbirliğiyle FEDAŞ işçileri yıllardır açlığa, sefalete ve yoksulluğa mahkum edildi. Kazancı Holding” dedi Vurgun. devam etti:
“ŞİRKET İŞÇİLERİNİ GÖREVE GÖNDERDİ”
Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin sorunları bununla bitmiyor. Ayrıca Çoruh Aksa Elektrik Dağıtım A.Ş.’de doğrudan çalışan çok sayıda enerji çalışanı bulunmaktadır. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden enerji işçisi arkadaşımız Musa Kasap, ‘antigron bağlantısı’ yaparken elektrik çarpması sonucu hayatını kaybetti. Elektrik Kuvvetli Akım Çalışma Yönetmeliği’ne aykırı olarak işçilerin ölümünün ve topraklamadan, elektrik altında hareket etmeden, sınırları ayırmadan çalışmaya zorlanmasının sorumlusu Yarari Holding ve şirketi Aksa’dır. İşlerin tamamlanmaması, eksik işçiyle çalışmak, işi ödevsiz yaptırmak, ücretlerin düşük olması artık dayanılmaz hale geldi. “Şirketimizin en değerli varlığı insan kaynağıdır” diyen Fırat Aksa Elektrik Dağıtım Şirketi, sarı sendikayla yaptığı sözleşmelerle personelini sefalete mahkum etti. Bu tehdidin göstergesi, günlerdir işletme önünde sesini duyurmaya çalışan işçiyi görmezden gelip sağır eden patronun, araçların anahtarlarını personelden alıp işyerindeki sistemleri kapatmasıdır. şirketin il müdürünün emriyle tabletler. Araç ve sistem olmadığında her an gelebilecek elektrik arızasına çalışanlar nasıl müdahale edebilir? Bu, insanları personelle doğrudan karşı karşıya getirmektir. Patronun yaptığı sorunu çözmek değil, işçiyi karalamak. Acil işlere müdahale yapılmasını engelleyen patron, işçileri çalışmamakla suçluyor.
“İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU NEDEN UYGULANMIYOR”